EU wapen.

Branding | Illustratie | Heraldiek

Casestudy EU wapen
Uitgangspunt van deze casestudy was om onderzoek te doen en een idee aan te dragen om de samenhorigheid binnen de EU landen te versterken. Dit heeft geleidt tot een boekje waarin de visuele identiteit van de diverse EU landen onderzocht worden en met elkaar worden vergeleken. Dit onderzoek is vervolgens als uitgangspunt genomen voor de mogelijke ontwikkeling van een internationaal beeldmerk. Tevens geeft dit project een persoonlijk ontwerpproces weer.

 

Project omschrijving
Casestudy over het proces en ontwikkeling van een Europees wapen.

Eenheid in verscheidenheid, het motto van het EU wapen

Zoals het motto aangeeft, is verscheidenheid zeer kenmerkend voor de EU. Ondanks de eenheid, die door de samenwerking van 28 Europese landen is gecreëerd, blijven veel landen vasthouden aan hun eigen waarden en tradities. Dit is visueel heel symbolisch kenbaar aan het feit dat ieder land gebruik blijft maken van het nationale wapen. Zoals te zien is in de Europese paspoorten. De paspoorten zijn identiek met uitzondering van de nationale wapens op de voorzijde. Een gemeenschappelijk internationaal wapen voor de EU zou de symboliek kunnen uitdragen voor de vereniging van de 28 aangesloten landen. Tot op heden is er nog geen dergelijk wapen.

In dit rapport worden mogelijkheden weergegeven om een Europees wapen te ontwikkelen. Een alternatief is gewenst in plaats van de huidige variaties van verschillende nationale wapens. Rekening zal worden gehouden met een evenredige inbreng van de aangesloten landen. Tenslotte moet het gezamenlijke wapen alle landen tezamen vertegenwoordigen en zo de eenheid binnen de Europese Unie symboliseren. Aldus een zoektocht naar een internationaal wapen in plaats van verschillende nationale wapens. De uitkomst van dit proces zal vervolgens ook vertaald worden naar een modern subjectief alternatief.  Deze in relatie tot de gevonden symboliek in het internationale wapen voor de Europese Unie.

Publicatie De Nederlansche Bank, Designing Banknote Identity
Link Designing Banknote Identity

Deel dit project:

[social_share_button]

Benieuwd wat er voor jouw bedrijf mogelijk is?

Neem nu contact op en ontvang vrijblijvend advies. 

[caldera_form id="CF59e775cb8571b"]