Wapen van Breda.

Logo ontwerp | Heraldiek | Illustratie

 

Info
Het Wapen van Breda stamt af uit de 13e eeuw en is op 16 juli 1817 bij Koninklijk Besluit aan de stad Breda toegekend. Het wapen is voor het laatst in 1990 door de gemeente aangepast, tijd voor een moderne restyling! Uiteraard met behoud van zijn originele en kenmerkende heraldische onderdelen.


Geschiedenis

Het Wapen van Breda is afkomstig van het adellijke geslacht van de heren van Breda en Schoten, de latere Nassau’s, deze heren voerden het wapen zoals dat nu gevoerd wordt door de stad Breda. Hoewel de heren over de stad regeerden sinds het begin van de 12e eeuw, zijn de kleuren zoals nu in gebruik bekend vanaf de 13e eeuw. Hiermee is het wapen dus sinds de 13e eeuw in ongewijzigde vorm in gebruik.

 

Het Wapen van Breda is op 16 juli 1817 bij Koninklijk Besluit aan de stad Breda toegekend. Het daadwerkelijke wapen (het wapenschild) toont drie Sint Andrieskruizen. De stads- en dorpswapens van Bergen op Zoom, Klundert, Zevenbergen, Willemstad en Dinteloord zijn allen afgeleiden van het Wapen van Breda.


Heraldische beschrijving

“In keel drie schuinkruisjes van zilver. Het schild van achter gehouden door een engel van natuurlijke kleur en van terzijde door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel; het geheel rustende op een geopende stenen burcht van keel, met voegen van zilver en daken en torenhelmen van azuur.”

Keel is in de heraldiek rood  en azuur is blauw. Waar de engel vandaan komt is niet bekend, mogelijk dat deze symbool staat voor hemelse bescherming van de stad. De leeuwen kunnen afgeleid zijn van de leeuw van Brabant, maar ook van de leeuwen van Nassau. Geen van de twee is met zekerheid te zeggen.

De burcht staat voor stedelijke weerbaarheid van de Heren van Breda, maar mogelijk ook voor de macht van de stad.De kruizen staan vermoedelijk voor rechtszekerheid, zowel de Heren van Breda als de stad Breda mocht recht spreken, de stad mocht dit doen sinds deze stadsrechten had verkregen.

Deel dit project:

[social_share_button]

     

Benieuwd wat er voor jouw bedrijf mogelijk is?

Neem nu contact op en ontvang vrijblijvend advies.

11 + 5 =

error: Content is protected !!

Stuur ons een bericht

Benieuwd wat er voor uw bedrijf mogelijk is? Neem nu contact op en ontvang vrijblijvend advies.